Výfuky Akrapovič umí pořádně zařvat

Slovinsko sice v motorsportu nepatří ke světovým velikánům, zato právě z této země bývalé Jugoslávie pocházejí výfuky pro motorky a automobily, jež jsou považované za naprostou špičku. Který zapálený motoristický fanda by neznal značku Akrapovič?

Výfuky Akrapovič umí pořádně zařvat

Schválně zkuste před kterýmkoliv z nich vyslovit její název, a hned uvidíte ten blažený výraz ve tváři. A dodejme, že oprávněně, protože produkce společnosti Akrapovič skutečně patří k tomu nejlepšímu na světě. O firmě se nejčastěji píše v souvislosti s výfuky na motorky, nicméně 30 procent produkce tvoří ty pro sportovní vozy. Sady Akrapovič najdete na automobilech značek Aston Martin, Audi, Porsche, Ferrari nebo BMW.

Za počátečním úspěchem firmy stojí jediný muž. Igor Akrapovič je dnes již bývalý motocyklový závodník, který cítil velké nutkání pro založení podobné společnosti ještě v době své kariéry. Výrobou vyladěných výfuků se totiž zabýval už během závodění, kdy kromě svých strojů pečoval i o mašiny rivalů. A už na konci 80. let ho rozčilovala mizerná kvalita výfuků, jaké měli závodníci ve východní Evropě k dispozici.

Výfuky Akrapovič umí pořádně zařvat

Z garáže do stovky zemí světa

V roce 1991 si tedy otevřel vlastní krám, původně pod názvem Skorpion, teprve později použil své jméno. Původní sídlo doma v garáži zakrátko přestalo stačit. V roce 1994 nabídla firma své služby motocyklovým a automobilovým týmům po celém světě, což znamenalo záruku dalšího růstu.

Dnes má firma Akrapovič coby světový lídr v oblasti sportovních a závodních výfukových systémů víc než 1000 pracovníků, přičemž zaměstnává ty nejlepší inženýry, designéry a techniky, dále vlastní slévárnu titanu a metalurgickou laboratoř a produkty dodává do takřka stovky zemí světa. Podle Igora Akrapoviče k podnikatelskému úspěchu nejvíc přispěl fakt, že zvládl aplikovat zkušenosti ze závodního prostředí v sériové výrobě pro běžné zákazníky.

Výfuky Akrapovič umí pořádně zařvat

High-tech kouzla

Proč jsou vlastně výfuky Akrapovič tolik ceněné? Společnost sází na nejpokročilejší technologie, používá nejkvalitnější materiál, dbá na poctivé řemeslné zpracování a skvělý design. A co je velmi důležité, důsledně testuje své produkty v motorsportu.

Ve výsledku jsou nerezové a titanové výfukové systémy Akrapovič nezaměnitelné s konkurencí, protože umí dodat autu maximální výkon i točivý moment a odezva na plyn je blesková. Svou odlehčenou konstrukcí snižují hmotnost auta, což s sebou nese lepší jízdní vlastnosti. A taky mají dlouhou životnost i odolnost. Při všech těchto přednostech přitom fungují univerzálně, takže při montáži u modelů různých značek nejsou třeba speciální úpravy.

A co hlavně: uživatelé by byli zklamaní, kdyby snad měly být jejich stroje tiché jak myšky, a proto vývojáři dávají bedlivý pozor, aby se každý výfuk Akrapovič uměl pořádně ozvat. Tak jak je v této „rodině“ zvykem.

Přejít zpět